در سراسر جهان هستی، همه نعمتهای مادی و معنوی از سوی خدای سبحان است؛ (ومابکم من نعمةٍ فمن اللّه)[نحل: 53]. نعمتهایی که انسانهای عادی هرگز توان شمارش آن را ندارند: (وإن تعدّوا نعمة اللّه لاتُحْصوها)[نحل: 18].
خدای سبحان در قرآن کریم گاهی از نعمتهای مادی و روزی های ظاهری مانند آسمان، زمین، آفتاب وماه یاد می کند و گاهی از نعمتهای معنوی و باطنی؛ چنانکه به عیسای مسیح میفرماید: به یاد نعمتهایی باش که به تو و مادرت مریم دادم، آنگاه که تو را به روح القدس تأیید کردم که در گهواره و نیز در میانسالی با مردم سخن گفتی وآنگاه که تو را کتاب و حکمت و تورات و انجیل آموختم و آنگاه که به اذن من از گِل پرنده میساختی، پس در آن می دمیدی و به اذن من پرندهای می شد و کور مادرزاد و پیس را به اذن من شفا میدادی و آنگاه که مردگان را به اذن من [زنده از قبر] بیرون میآوردی (مائده: 110)
درباره بنی اسرائیل نیز نعمتهای محدودی را یادآوری کرده، میفرماید: به یاد نعمتهایی باشید که به شما دادم؛ (بقره: 47)
نعمتهای معنوی مراتب و درجاتی دارد که برترین آنها نعمت رسالت و امامت است. از این رو، در قرآن کریم از هر دو نعمت به «منّت» (نعمت سنگین و توان فرسایی که حمل و هضم آن دشوار باشد، نه منّت زبانی) یاد میکند؛ درباره رسالت و بعثت پیامبران میفرماید: (لقد منّ اللّه علی المؤمنین إذ بعث فیهم رسولاً من أنفسهم)[ آل عمران: 164] و درباره امامت نیز میفرماید: (ونرید أن نمنّ علی الذین اسْتُضعفوا فی الأرض ونجعلهم أئمّةً ونجعلهم الوارثین)[قصص: 5]؛ زیرا پیامبران و امامان تأمین کنندگان سعادت ابدی انسان هستند.
در قرآن کریم تنها درباره جریان غدیر خم و ولایت امیرمؤمنان(علیهالسلام) تعبیر منحصر به فرد «اتمام نعمت» آمده است: (الیوم أکملت لکم دینکم و أتممت علیکم نعمتی)[مائده: 3]. سخن از «أنعمت علیکم» نیست، بلکه خداوند میفرماید: (أتممت علیکم نعمتی)؛ «نعمتم را بر شما تمام کردم»؛ یعنی همان طور که نبوت و رسالت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) کاملترین نبوّت و رسالت است و پس از آن نبوّتی نیست، ولایت و امامت علی و اولاد علی(علیهمالسلام) نیز کاملترین ولایت و امامت است و پس از آن امامتی نیست.
از منظر قرآن کریم در غدیرخم که عید بزرگ ولایت است، نعمتهای معنوی الهی به برترین حدّ وبالاترین نصاب خود رسید. حال چون نعمتی برتر از ولایت علی و اولاد علی(علیهالسلام) نیست، عید غدیر برترین اعیاد امّت اسلامی است.
منبع: شمیم ولایت، آیت الله جوادی آملی، صفحه 112 - 114
درباره این سایت